tisdag 7 februari 2012

Att använda wiki i undervisningen.

Wikis är ett verktyg som jag har använt i undervisningen vid några tillfällen tidigare och gillat. De är lätta att komma åt med hjälp av inloggninsnamn och lösenord och det är väldigt lätt att samarbeta i ett projekt via wikin. Det är även roligt. Elevernas arbeten blir dessutom synliga och de får en tydlig"redovisning" av sitt arbete. Det blir inte bara något som läraren läser, bedömer och sedan lämnar tillbaka. Här kan klasskamrater få inspiration av varandra och föräldrar kan få insyn i det eleverna har gjort.

Jag har tidigare gjort en fantasywiki i årskurs 7 och ett projekt som hette Skeppsbrott i årskurs sex. Båda projekten har varit lyckade med mycket bra prestationer och omdömen från eleverna. I årskurs sex skulle eleverna skapa en karaktär i en berättelse och de skulle sedan samarbeta med andra elever och bygga upp en berättelse med hjälp av sin och de andras karaktärer. Berättelsen skulle sedan följa vissa bestämda kapitel, men där de själva bestämde hur de kapitlen skulle utformas. Positivt med att använda det här konceptet och att ha en wiki som plattform var att eleverna var tvungna att samarbeta och kommunicera med varandra i arbetet med sin berättelse vilket hjälpte en del av de som hade svårt att komma igång. Eftersom eleverna var tvungna att jobba i grupper fick de också möjligheten att få respons på sina texter och bollplank när de behövde vädra nya idéer. Det som jag kan förbättra till nästa gång är att se till att eleverna samarbetar och utgår än mer från varandras karaktärer och idéer så att allas berättelser blir mer sammanhängande och mer bearbetade.

Nackdelar med wikisar är att skrivverktyget varit lite sisådär. Elevers texter har inte synts ordentligt och de har haft svårt att styckeindela och en del av texterna har försvunnit i marginalerna. Nu har jag endast testat på Wikispaces och det kan vara så att andra sajter har ett bättre gränssnitt och är lättare för eleverna att hantera. Andra faror er att använda sig av wikisar är att det kan missbrukas i och med att eleverna kan skriva, ändra där de inte ska göra det. Respekten för det andra har skrivit kan minska.

Wikipedia har alltid fått kritik för just att det kan missbrukas och att vem som helst kan skriva vad som helst. Det som är wikipedias styrka kan också ses som dess svaghet. Men tack vare mängden frivilliga, noggrann kontroll av artiklar, ett välanvänt diskussionsforum och källhänvisningar kan wikipedia numera räknas som ett av våra största och viktigaste uppslagsverk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar